tel icon

Bejelentkezés:

+36-1/275-14-44

tel icon

Rendelő:

Zugligeti-klinika
1125 Budapest
Zugligeti út 60.

tel icon

Rendelési idő:

Hétfő: 15:30-18:00
Második Szerda: 15:30-17:00

További elérhetőségeink

Klimax kezdődik?

Klimax kezdődik?

Mi a klimax?

 

Klimaxról akkor beszélünk, ha az utolsó vérzést legalább hat hónapon keresztül nem követi másik menstruáció. Ennek időpontja meglehetős változékonyságot mutat, de Magyarországon átlagosan 48-50 éves kor között jelentkezik.


Ázsiában és Afrikában korábban, a nyugat-európai nők között azonban később következik be, amiben valószínűleg a táplálkozási különbségek játszanak szerepet.

 

A túlsúllyal küzdő nőknél később maradhat el véglegesen a menstruáció (menopauza), mint a soványabbaknál, aminek hátterében a feltételezések szerint az állhat, hogy nemcsak a petefészek, hanem a zsírszövetek is termelnek ösztrogént (női nemi hormont).

A dohányzóknál is hamarabb jelentkezhetnek a klimakteriális tünetek. A nikotin valószínűleg csökkenti az ösztrogéntermelést, vagy aktivizálhatja azoknak az enzimeknek a működését, amelyek a nemi hormonok lebontásáért felelősek.

A 40 éves kor előtt jelentkező klimaxot korai menopauzának nevezzük. Ismert az úgynevezett művi menopauza, ami alatt a petefészkek műtéti eltávolításából vagy valamilyen ok miatt szükségessé váló sugár-, illetve gyógyszeres kezelésből adódó funkciókiesését értjük. A petefészkek működése bizonyos bakteriális, vírusos, esetleg immunbetegség következtében is zavart szenvedhet, ezért ilyen okokból is bekövetkezhet menopauza jóval az élettani időpont előtt.

Tünetek

A klimaxnak 4 leggyakoribb tünete van, amelyekből általában csak egy dominál, de kombinálódhatnak is. 

- Hőhullámok

- Éjszakai izzadás

- Hüvelyszárazság

- Ingerlékenység


                                                       klimax, menopauza


A leggyakoribb tünet menopauzában a hőhullámok jelentkezése, ez járhat kipirulással,  szapora szívdobogással és a gyakori fejfájással. Ezek hátterében a hormonális változásokkal nem teljesen tisztázott módon kapcsolatban álló érfalműködésbeli zavarok állhatnak.

Sokszor egyedüli tünetként éjszakai izzadásról panaszkodik a beteg, amely chrónikus álmatlanságot, kialvatlanságot, fáradtságérzést okoz. (arra ébredek, hogy patakokban folyik rólam a víz)

A hormonhiány következtében a méh, a petefészkek és az emlők visszafejlődnek, hüvelyszárazság alakulhat ki, ami közösülési problémákhoz vezethet, a szárazság sokszor viszketegséggel is párosul.
Lelki tünetek

Megváltozhat a hangulati élet. A menopauzás nő ingerlékennyé, labilissá válhat, koncentrálóképessége csökkenhet, depresszió alakulhat ki, csökken a szexuális érdeklődése, alvászavarok jelentkezhetnek. Túl a hormonális viszonyok megváltozásán, mindezekben nagy szerepe lehet az öregedés érzéséből adódó önértékelési zavarnak is.

A klimax tünetei általában 1,5-2 évig tartanak, de sok esetben elhúzódnak 8-10 évig.

A klimax tünetei minden nőnél változó intenzitással lépnek fel. Vannak olyan "szerencsés" nők, akiknél egyáltalán nem alakulnak ki menopausában kellemetlen klimaxos tünetek.   


Kezelése: a hormonpótlás

A klimax valamennyi kellemetlen tünete megszüntethető azáltal, hogy a kieső hormonokat kívülről juttatjuk be a szervezetbe. 

Hormonpótló kezelést csak előzetes részletes kivizsgálást  követően, az ellenjavallatok kiszűrése esetén szabad elkezdeni ! 


                                                       


Vannak betegségek, illetve családi hajlamok,amelyek fennállása esetén  abszolút ellenjavallt a hormonpótlás alkalmazása. Más betegségek meglétekor csupán nagyobb körültekintés szükséges a hormon adagolása során. A menopauzás nők legnagyobb részénél azonban nyugodtan meg lehet kezdeni a kezelést.

A  jelentkező hölgy előzményeinek, tüneteinek részletes kikérdezése és rögzítése után körültekintő nőgyógyászati vizsgálat következik. Meghatározásra kerülnek a legfontosabb laboratóriumi paraméterek, ultrahangvizsgálat is történik a belső nemi szervek állapotának megítélése céljából. Szükséges az emlők mammográfiás szűrése, illetve a csontállomány felmérése.Hormonpótlásra használatban vannak  tabletták, melyeket folyamatosan vagy időnkénti szünetek közbeiktatásával kell szedni, de alkalmazható tapasz, krém, hüvelyen át a szervezetbe kerülő gél. A kezelés alatt az elmaradt menstruáció enyhén visszatérhet .


Milyen előnyei és veszélyei vannak?


A hormonpótló kezelés gyorsan és látványosan szünteti meg a kellemetlen panaszokat. Már néhány hónapos hormonpótlást követően testileg-lelkileg szinte újjávarázsolt, a szó szoros értelmében megfiatalodott, kiegyensúlyozott, régi teljesítőképességét visszanyert, emberi kapcsolataiban megújult nő jelentkezik.


Legfontosabb veszélye, hogy hosszú időn át hormonpótlást alkalmazva némileg fokozódhat az emlőrák kialakulásának valószínűsége. A rendszeres kontrollvizsgálatok ennek időben történő diagnosztizálását és  a folyamat kezelését is biztosítják, így a hormon adásának számtalan, egyértelmű előnye nagyobb súllyal esik latba a hormonpótlás elkezdésével kapcsolatos döntés meghozatala előtt. 

 


                                    BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444