tel icon

Bejelentkezés:

+36-1/275-14-44

tel icon

Rendelő:

Zugligeti-klinika
1125 Budapest
Zugligeti út 60.

tel icon

Rendelési idő:

Hétfő: 15:30-18:00
Második Szerda: 15:30-17:00

További elérhetőségeink

Ciszta -petefészek

Ciszta -petefészek

 
A petefészek ciszta, (latinul Cysta ovarii)  a petefészekben kialakuló, folyadékkal teli, zárt üreg. A petefészekben  a minden menstruációs ciklusban megnő egy tüsző /latinul folliculus/, amely az érett petesejtet tartalmazza, és ultrahang vizsgálattal cysta-szerű képet adhat.      Ez természetesen nem igazi ciszta, és az átmérője is kisebb 30 mm-nél.

A petefészek állományában ultrahang vizsgálattal talált 30 mm-nél nagyobb "cysztozus" képletek esetében beszélünk petefészek cisztáról: 


                                           

 

 

Mik a petefészek ciszta kialakulásának okai?- A petefészek ciszták kialakulásának több lehetséges magyarázata van, pontos oka azonban nem ismert. Gyakran a tüszőérés folyamatában a tüszőrepedés elmarad, a benne lévő folyadék (savó) tovább szaporodik, s így jön létre a funkcionális ciszták, retenciós tömlők, un. folliculáris ciszták döntő többsége. A petefészket stimuláló horomonok is okozhatnak cisztát. Ezeket a kezeléseket főleg a meddőség kezelésében alkalmazzák, ilyenkor a két petefészek megnő és akár tojásnyi méretű ciszta is kialakulhat bennük. Ezek a ciszták később akár vissza is húzódhatnak, akár teljesen meg is szűnhetnek a kezelés befejeztével, vagy a menstruációt követően.  
 

- A petefészek állományában, a magzatfejlődés korában betolakodott rendellenes sejtmaradványokból is létrejöhet egy úndermoid ciszta, amely különféle szöveti elemeket - haj , szőr, fog, stb. - tartalmazhat. Ezek eltávolítása műtétet tesz szükségessé. Szerencsére a fiatal- és termékeny korban jelentkező petefészek tömlők döntő többsége jóindulatú. Lényegesen nagyobb a rosszindulatúság veszélye a változókor után.- Csokoládé ciszta    lsd endometriózis-nál- Polycysták : Polycystás Ovarium Syndroma    lsd  PCOA jóindulatú ciszták kialakulásában alkati tényezők, illetve a petefészket stimuláló magasabb hormonszintek is szerepet játszhatnak. A rosszindulatú folyamatok kialakulásának hátterében a környezeti tényezők hatása mellett gyakran öröklött, betegségre hajlamosító genetikai tényezők, illetve helytelen életvitelből, egészségtelen életmódból adódó rizikófaktorok (dohányzás, alkohol, stressz, kemikáliák, stb.) állnak.


 
.                                                        

 

 

Milyen tünetei vannak a petefészek cisztának?- A kisebb petefészek ciszták legtöbbször tünetmentesek, semmilyen panaszt nem okoznak, és csak a nőgyógyászati szűrővizsgálat, vagy egyéb okból elvégzett ultrahang vizsgálat során kerülnek felismerésre. Nőgyógyászati ultrahang-vizsgálatot ma már legtöbbször hüvelyen keresztül végeznek. Megfelelő jártassággal rendelkező szakember ilyen módon nagy biztonsággal tud nyilatkozni a belső nemi szervek állapotáról, az esetleges eltérésekről. A nem nőgyógyászati jellegű ultrahang-vizsgálat (melyet legtöbbször belgyógyász vagy sebész, családorvos kér) legtöbbször hason keresztül történik. Ennek kapcsán többször találnak 2-3 centiméteres, apró tömlőket a petefészekben. Ezeknek legtöbbször semmilyen jelentősége nincs, az elvégzett nőgyógyászati vizsgálat alapján tennivalót általában nem igényelnek.- A nagyobb ciszták / > 5cm / feszülést, a környező szervek nyomását, ezáltal fájdalmat okozhatnak. Az alhasi fájdalom fokozódhat mozgásra, jelentkezhet közösülés közben. Szintén előfordulhat vérzészavar, melyet a tömlő hormontartalma, illetve az elmaradt ovuláció kapcsán a sárgatest hiánya okozhat. A fájdalom mértéke nem feltétlenül arányos a ciszta nagyságával. Időnként a ciszták megnagyobbodnak, bevérzések keletkezhetnek bennük, esetleg a tömlő megcsavarodik (torquatio). Ez utóbbi akár igen heves, késszúrásszerű fájdalmat okozhat. Bizonyos esetekben a tömlők megrepednek, tartalmuk a hasüregbe kerül. Ez átmenetileg kisebb alhasi görcsöt, fájdalmat okozhat, azonban a folyadék az esetek döntő többségében szövődményt nem okoz, a hasüregből nyomtalanul felszívódik


                                                  A nagyobb ciszták tehát a következő tüneteket okozhatják: 


- menstruáció késése, vagy kimaradása


- heves alhasi fájdalmak, görcsök a havi vérzés ideje alatt


- medencetájéki fájdalmak


- has feltűnően nagy lőredomborodása


- rendszertelen vérzés


                                            

 Jó, vagy rosszindulatú a petefészek ciszta?A beteg életkora, panaszai, a tapintásos és az ultrahang vizsgálatokkal (UH) nyert információk alapján mérlegelhető a ciszta jó- vagy rosszindulatú természete. A jó- vagy rosszindulatú jelleg, valamint a betegség pontos típusa ultrahang-vizsgálattal és tumormarkervizsgálattal nagy valószínűséggel meghatározható, és csak ritkán szükséges műtéti beavatkozás. Ekkor szövet-, illetve sejtminta vizsgálatával állapítható meg biztosan a jó vagy rosszindulatúság.
Az egyszerű, jóindulatú ciszták rendszerint egy-két menstruációs ciklust követően spontán eltűnnek. Beavatkozásra általában nincs szükség.Gyakorlatunkban 3 menstruációs ciklust követő ismételt ultrahang-vizsgálatot javasolunk. 
.

 

 

Mikor szükséges beavatkozás és milyen?Amennyiben a ciszta hónapokig észlelhető, 5 cm-nél nagyobb az átmérője, szöveti elemeket tartalmaz, a hasüregben bő szabad folyadék van, vagy felmerül a rosszindulatúság,  a ciszta műtéti eltávolítása javasolt.


A ciszta eltávolításának legjobb módja a laparoszkópia. A  laparoszkópiás műtétnek szinte nem marad nyoma a hasfalon, és a műtétet követő gyógyulási időszak is csak pár nap. 

 

                        
 Egyéb kezelési lehetőségek

Az orális fogamzásgátló tabletták alkalmazása csökkenti egyes jó- és rosszindulatú cisztatípusok előfordulási gyakoriságát.


 
                                     
                                              BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444