tel icon

Bejelentkezés:

+36-1/275-14-44

tel icon

Rendelő:

Zugligeti-klinika
1125 Budapest
Zugligeti út 60.

tel icon

Rendelési idő:

Hétfő: 15:30-18:00
Második Szerda: 15:30-17:00

További elérhetőségeink

Endometriozis

Endometriozis

 

Endometriózisnak nevezzük, ha a méhnyálkahártya a méh üregén kívül a szervezet más részeiben is megtalálható. 

Leggyakrabban a petefészekben fordul elő, amelyet "endometriomá"-nak hívunk, de a szervezet bármelyik részén előfordulhat.

Mivel a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriosis szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra, s emiatt ott egyre terjed, halmozódik. Ilyenkor csomók, foltok, súlyos esetben a petefészeben pedig ciszták (un. csokoládéciszták) alakulnak ki, amelyek az ép petefészekállományt tönkre teszik.  A környező területen következményes gyulladás és hegképződés alakul ki, a petevezető pedig elzáródhat, s így meddőség alakulhat ki.
 
                                            

Az endometriózis döntően a fogamzóképes korú (18-40 éves) nőket érintő, kb. 10-15%-os gyakoriságú kórkép, amely akár rendszeres panaszokat is okozhat.

A kifejezés a méhnyálkahártya latin elnevezéséből, az "endometrium" szóból származik.

Az endometrium a méh üregét borító belső réteg, amely a menstruációs ciklus alatt fokozatosan megvastagszik, majd a menzesz - havi vérzés - alkalmával lelökődik.

 

A kóros helyen lévő méhnyálkahártya szigetek okozhatnak alhasi fájdalmakat, meddőséget és más problémákat is. Elvileg a szervezet bármely részén előfordulhatnak, azonban mégis van néhány olyan hely a hasüregben, ahol különösen gyakran kialakulnak. Ilyen hely a kismedencei hashártya, a petefészek, a petevezető, a méh külső felszíne és a hasüreg legmélyebb pontja. Ritkábban jelentkeznek a húgyhólyagban, a beleken, vagy a külső nemi szerveken. Egészen kivételesen a hasüregen kívül is előfordulhatnak

Az endometriózis lényege tehát, hogy a szervezetben egyébként normálisan meglévő szövet kóros helyen található. Ezek a méhnyálkahártya szigetek ugyanúgy reagálnak a nő szervezetében végbemenő hormonális változásokra, mint maga az endometrium. A menstrációs ciklus során ezek a területek megnagyobbodnak, a bevérezhetnek, így különböző méretű vérrel telt hólyagok, ciszták alakulhatnak ki. Időnként a hólyagok megrepedésével vértartalmuk a hasüregbe jut, így a környező szervek között összenövések alakulhatnak ki.

 

 

Milyen tüneteket okozhat?Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalom, amely jellemzően a menstruációkor jelentkezik. A fájdalom különösen kellemetlen lehet közösülés közben. Endometriózisos pácienseknél gyakori a cisztaképződés a petefészekben, a vérzészavar és a meddőség. Mindezek ellenére terhesség spontán is létrejöhet, az endometriózis nem jelent tehát feltétlenül meddőséget, de nehezítheti a teherbeesést. A betegségben szenvedők 30-40%-ánál probléma a meddőség, ugyanakkor a gyermektelenségnek sok egyéb oka is lehet. Bővebben a meddőségről »
                                                       

                                                A panaszokra általánosságban jellemző, hogy erősségük összefüggést mutat a menstruációs ciklussal: menzesz alatt és közvetlenül előtte kifejezettebbek. A fájdalom mértéke nem feltétlenül áll arányban az endometriózis kiterjedésével. Néha egészen apró elváltozás okoz komoly panaszokat, máskor jelentős endometriózis mellett is teljesen panaszmentes a páciens.

 

 

KivizsgálásAz endometriózis az általános nőgyógyászati vizsgálat és a nőgyógyászati ultrahang vetheti fel, mert a nagyobb endometriotikus csomó vagy ciszta nőgyógyászati vizsgálatnál esetleg tapintható és az ultrahang vizsgálat sok esetben megerősítheti a feltételezést. Az endometriózis diagnózisát azonban csakis a műtét során eltávolított minta szövettani vizsgálata alapján lehet 100%-ban kimondani, addig csak gyanúról beszélhetünk.

                                 

A gyanút erősíti az emelkedett CA125 tumormarker szint is. A szövettani mintavétel igazolhatja későbbiekben 100%-ban a diagnózist, amely a támogatott árú, egyébként kifejezetetten drága gyógyszeres kezelést teszi lehetővé. A műtét során nemcsak az endometriózist, de a hasonló panaszokat okozó egyéb kórképeket is lehet igazolni vagy kizárni. 

 

 

 

Az endometriózis kezelése  Amennyiben a különböző vizsgálómódszerke endometriózist valószinűsítenek, azt okvetlenül kezelni kell. 

Az endometriózis kezelése elsősorban műtéti.
 
Műtétek közül a laparoszkópiás / hastükrözés útján történő megoldás az elsődlegesen választandó. A műtét lényege az endometriózisos szövetek minél teljesebb eltávolítása úgy, hogy a normál működőképes szervállomány minál nagyobb arányban maradjon vissza. 

Gyógyszeres kezelés megkezdése előtt az első eldöntendő kérdés a gyermekvállalásra vonatkozik, mert amennyiben a páciens nem akar terhességet, hormonalis gyógyszerekkel lehet a peteérés gátlásával, ezáltal a menstruációs ciklusok gátlásával az endometriózis tünetetit csökkkenteni, terjedését gátolni. A gyógyszeres terápiaként a fájdalomcsillapítók, görcsoldók és a különböző hormonkészítmények alkalmazhatók. Sajnos azonban a gyógyszeres kezelés sokszor igen komoly mellékhatásokkal járhat (mesterségesen létrehozott klimax az összes tünetével!), a kezelés idejére ezáltal biztosítható az endometrium szigetek sorvadása, és a kezelés után jelentősen javul a teherbesési esély.

Aki terhességet szeretne, annak viszont mihamarabb érdemes kivizsgáltatnia magát, mert endometriózisban lassabban jön a várt terhesség. 


                       BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444