tel icon

Bejelentkezés:

+36-1/275-14-44

tel icon

Rendelő:

Zugligeti-klinika
1125 Budapest
Zugligeti út 60.

tel icon

Rendelési idő:

Hétfő: 15:30-18:00
Második Szerda: 15:30-17:00

További elérhetőségeink

Fogamzásgátlás

Fogamzásgátlás

Minden nő más és más, ezért kell a fogamzásgátlást is egyénre szabottan alkalmazni. Más módszer javasolt egy tinédzser korú leánynak és más egy többgyermekes anyának.

Az utóbbi években az alacsonyabb hormontartalmú fogamzásgátló készítmények , illetve az új mechanizmusú méhen belűli fogamzásgátló eszközök "spirál" nyertek teret, 


Egyre több lehetőség közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja számára az ideálist.

Fogamzásgátló tabletták


A fogamzásgátló tablettával történő védekezés ma az egyik legbiztonságosabb módszernek tekintjük. A fogamzásgátló tabletta minimális mennyiségban női hormonokat tartalmaz,  ennek köszönhetően egyrészt meggátolja a tüszőrepedést, továbbá megakadályozza, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe, valamint a méhnyakat áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára.
A mai korszerű fogamzásgátló tabletták minimális hormontartalma elérte azt a szintet, ami alá már nem lehet csökkenteni, mert akkor a mellékhatások nőnének (áttöréses vérzés) és a hatásfok romlana. A legalacsonyabb hormontartalmú tablettákat nevezik ultra könnyűnek.                                            A fogamzásgátláson túl számos pozitív hatását is van a fogamzásgátló tablettáknak.


Melyek ezek a pozitív hatások?


-     a rendszertelen menstruáció pontossá válik.
-     jelentősen csökken a menstruációk  görcsök erőssége illetve a vérzés mennyisége 
-     javítja a zsíros, pattanásos bőrt /acne/ , valamint a fokozott szőrnövekedést
-     a méhen kívüli terhesség esélyeit minimálisra csökkenti
-     csökkennek az emlőben előforduló jóindulatú elváltozások, illetve az emlőciszták.
-     csökken a kismedencei gyulladások kockázata, ezáltal megóvja a szervezetet későbi meddőségtől 
-     gátolja az endometriózis kialakulását, s ezzel szintén csökkenti egy esetleges meddőség esélyeit
-     csökkentik a petefészekciszták gyakoriságát (már az első tablettától kezdve érvényesül a hatása)
-     csökkentik a méhnyálkahártya rosszindulatú daganatának illetve a petefészekrák kialakulási kockázatát. 
-     bizonyos fokú védelmet nyújt a csontritkulás kialakulásával szemben

Néha negatív mellékhatások is előfordulhatnak:


-    fokozott trombózishajlam. A mélyvénás trombózis 2x, a felületes 4x gyakoribb a fogamzásgátló tabletták hatására. 
-    ritkán a libidó csökkenése is megfigyelhető, tehát csökkentheti a nemi vágyat
-    a hüvelyi folyások krónikussá válása,  a hüvelyváladék megváltozása.
-    A fogamzásgátló tabletták szedésének elkezdését követő időszakban a szervezetnek először hozzá kell szoknia a hormonok változásához, az új hormonális egyensúly kialakulásához. Ez átmeneti, enyhe rosszullétet, mellfeszülést, fejfájást, vagy ciklus közbeni vérzést eredményezhet az első hetekben.Napjainkban a fogamzásgátló tabletták rendkívül széles választéka áll rendelkezésünkre. A megfelelő tabletta kiválasztása az ilyenkor szükséges nőgyógyászati és laborvizsgálatok elvégzése után történhet meg. A kiválasztása és felírása elsősorban a nőgyógyász szakorvos feladata, de természetesen szakmai szempontok mellett a páciens egyéni igényei is befolyásolhatják a döntést. Szerepet játszhat pl. a testsúly, testalkat, arcbőr, pattanások, menstruációs panaszok, de nem utolsó sorban a készítmény ára is.


                                           

Fogamzásgátló hüvelygyűrű

 
                                           
                                            

A fogamzűsgátló hüvelygyürű "Nuva-ring" hüvelyi használatra való modern, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló. Rugalmas, átlátszó, majdnem színtelen gyűrű. Ugyanolyan hatóanyagokat bocsájt ki, minta a fogamzásgátló tabletták és a megbizhatósága is ugyanaz. 

Előnye, hogy nem kell emlékezni minden nap a tabletta bevételére, mert egy gyűrű 3 hétig van fennt folyamatosan a hüvelyben.

                                         
Spirál – méhen belüli eszköz


                                              
                                         


A spirál a felhelyezés után hosszú ideig bent maradhat a méhben, de időnként cserélni kell. A spirál négy-öt centiméter körüli, lapos, rugalmas műanyagból vagy rézből készült kis szerkezet, mely méhen belüli fogamzásgátló eszköz.  


Óvszer


A tabletta mellett ez a második legnépszerűbb módszer, ám a férfiak számára érthető módon nem a legkellemesebb, sőt, sok nő is azt hangoztatja, hogy bizony ő is érzi a különbséget, ha partnere óvszert visel. Legnagyobb előnye az, hogy véd a nemi úton terjedő betegségekkel szemben, és ha figyelünk a szavatosságra és arra, hogy ne ejtsünk lyukat a gumin, akkor igen biztonságosnak mondható. Naptármódszer

                                          Kétségtelenül sok nő akad, aki ezt a módszert alkalmazza, ám ha egyáltalán nem terveztek még párjával babát, akkor lehetőleg ne csupán a naptárazásra támaszkodjon, mivel nem mondható igazán biztonságosnak. Leginkább más eszközökkel kombinálva nyújthat megfelelő védelmet, önmagában viszont nagy az esély rá, hogy teherbe esetl, főleg, ha nem túl rendszeres a ciklus.Védekezés megszakítássalA megszakításos közösülés sem tartozik a legbiztonságosabb módszerek közé, hiszen az orgazmust megelőzően az elő váladék is tartalmazhat spermiumot. Naptármódszerrel kombinálva nagyobb lehet az esély a biztonságos együttlétre, de még így sem mondható teljesnek a védelem.
Spermicid anyagok :Hab, tabletta, zselé és hüvelykúp.Mind spermaölő anyagot tartalmaznak, amiket az együttlét előtt minimum 10 perccel a hüvelybe kell juttatni, a szeretkezés után pedig néhány óráig nem lehet kimosni. Azok számára, akik ódzkodnak az óvszertől vagy a hormonkészítményektől.
Pesszárium


Ez egy félgömb alakú gumieszköz, a hüvelybe való behelyezés és az előkészületek körülményes és hosszadalmas folyamat lehet. Viszonylag biztonságos módszer, ám orvosi vizsgálat szükséges ahhoz, hogy megállapítsák, milyen méretű pesszárium kell a páciensnek. Felhelyezés előtt a még nagyobb biztonság érdekében érdemes bekenni az eszközt spermaölő zselével.

Végül egy táblázat a különböző fogamzásgátló módszerek biztonságáról:minél alacsonyabb az un " Pearl-index", annál biztonságosabb a módszer:

         

 

Fogamzásgátlási módszer

Pearl-index (PI)

hormontartalmú méhen belüli eszköz / Mirena

0,1-0,8

művi meddővé tétel / sterilizáció 

0,1-1,0

hormonális fogamzásgátló tabletta

0,1-2,0

mini tabletta (szoptatás alatti)

0,5-6,0

esemény utáni tabletta

1,5-3,5

méhen belüli fogamzásgátló eszköz / spirál

1,5-4,5

óvszer

4-15

megszakított közösülés

12-42

cikluskontroll – naptár módszer

14-47

hőmérős módszer

14-47

pesszárium

18-20

hüvelyi öblítés

25-45

fogamzásgátlás nélkül

70-85

                                     BEJELENTKEZÉS: o6-1-275-1444