tel icon

Bejelentkezés:

+36-1/275-14-44

tel icon

Rendelő:

Zugligeti-klinika
1125 Budapest
Zugligeti út 60.

tel icon

Rendelési idő:

Hétfő: 15:30-18:00
Második Szerda: 15:30-17:00

További elérhetőségeink

Hiszteroszkópia (endoszkópiás műtétek)

Hiszteroszkópia (endoszkópiás műtétek)


A hiszteroszkópia a legmodernebb endoszkópos műtéti beavatkozások egyike, amelynek során úgy lehet operálni, hogy annak a későbbiekben külsőleg nyoma szinte nem marad, illetve a műtétet követő felépülési időszak nagyságrenddel lerövidül.


A hiszteroszkópia során a hüvelyen és a méhszájon keresztül vezetünk a méh üregébe  egy kamerát, amelynek segítségével lehetőségünk nyílik a méh üregének vizsgálatára. 

Ha kóros eltérést találunk, abból mintavétel is lehetséges, illetve az elvéltozások jelentős része  el is távolítható a kamera mellett bevezethető műszerek segítségével.


A hiszteroszkópia lehet diagnosztikus /vizsgálódó/ vagy terápiás /műtéti/:

  

Diagnosztikus vagyis vizsgálódó műtétek  • -   méhüreg vizsgálata
  • -   fejlődési rendellenesség kizárása 
  • -   méhnyálkahártya vizsgálata szövettani mintavétellel

                                               


Diagnosztikus hiszteroszkópos vizsgálatot sznte minden esetben célszerű meddőség, spontán vetélés, vagy ismeretlen eredetű vérzészavar esetében végeztetni!

 

Műtéti bevatkozások  • -   méhüregi polyp eltávolítása
  • -   myomagöb eltávolítása
  • -   méhsövény átvágása, fejlődési rendellenességek megoldása
  • -   méhnyálkahártya elégetése vérzési rendellenesség miatt
  • -   elveszett spirál levétele

                                     

                                               


Hiszteroszkópia kivitelezése                                               
A műtétet általában altatásban de esetenként helyi érzéstelenítésben is végzik. A beavatkozás méhszájon át történik, annak tágítása nélkül, vagy minimális tágításával. Ennek szükségességét a bevezetett optika vastagsága illetve a méhszáj tágassága határozza meg. Az optikai eszköz bevezetését követően a méh üregét folyadékkal töltjük fel.Ezt követi a 3-7mm átmérőjű kamera bevezetése a méh üregébe, amelynek képét egy külső monitoron láthatjuk.

 

                                              


Myomagöb és a polypus az operációs eszköz részét képező elektromos kaccsal eltávolítható. Ez hasonlít, arra, mintha egy forró dróttal vajat vágnánk.


A gyakori korai vetélést okozó méhsövény (amennyiben a méh nem két külön szarvból áll - ez laparoszkópia elvégzésével tisztázható) szintén átvágható.


Családtervezés befejezését követően, erős mensesek, ismételt, rendellenes méhvérzések esetén a méhnyálkahártya leégethető, belsőleg lehámozható, illetve kaccsal eltávolítható, ezt nevezzük endometrium ablációnak.

 

 

Hiszteroszkópia lehetséges szövődményeiA tágítás során sérülhet a méhszáj, mely vérzést okozhat, melyt műtét közben kell ellátni. A leggyakoribb, de általánossságban így is ritkán előfordó szövődmény a méh falának átlyukadása. Ilyen esetben a műtét abbahagyását követően szükség esetén, laparoszkópia során tisztázni kell, hogy van-e hasűri vérzés, a hasüregi szerveken, belek, erek, húgyhólyag, húgyvezeték, történt-e sérülés és ezen sérülés igényel-e ellátást. Ehhez bizonyos esetekben nyitott hasi műtétre van szükség. Amennyiben erős méhüregi vérzés indul, nyitott hasi műtéti beavatkozás válhat szükségessé. Igen-igen ritkán, végső esetben a méh eltávolítására kényszerülhetünk.

A műtétet követő leggyakoribb szövődmény a kismedencei szervek gyulladása, mely általában antibiotikus kezelésre néhány nap alatt gyógyul.


                                               


                                             
                                       BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444