tel icon

Login:

+36-1/275-14-44

tel icon

Clinic:

1136 Budapest,
Tátra u. 28. II. em. 4.

tel icon

Consulting hours:

monday: 16:15 - 19:00

Further contact

Méhszájseb (ectropium)

Méhszájseb (ectropium)A méhszájseb a valóságban nem egy sérülés vagy egyéb más ok miatt keletkezett seb, hanem a
méh nyakcsatornáját bélelő hengerhámnak a "rákúszása" a méhnyakat normál körülmények között fedő laphámrétegre. Ez nagyon gyakori, jóindulatú elváltozás,(nem betegség), főleg fiatalabb korban. 

Az esetek jelentős részében, semmiféle panaszt nem okoz, így nem szükséges kezelni. Az elváltozás hosszú idő alatt, spontán, magától is rendeződhet.

Viszont ha az elváltozás mérete kiterjedt, illetve  panaszokat okoz, akkor a kezelése elkerülhetetlen.

Milyen panaszokat okozhaz a méhszájseb?

Gyakori, hogy rendszeresen visszatérő, kezelések ellenére állandóan kiujuló,vagy krónikus hüvelyfolyások mellett észleljük.
Másik panasz, amelyet a méhszájseb okozhat az un. kontakt vérzés, azaz a szexuális együttlét alatti vagy azt követő vérzés megjelenése.  


A kezelés alapelve, hogy ezt a méhszájsebnek nevezett hengerhámot a méhszájról eltávolítjuk. A kezelés másik fontos alappillére, hogy a hüvely kémhatásának savasan tartásával segítjük a normális laphám visszatelepedését a felszínre.


Kezelési lehetőségek:

Ecsetelés: az 
egyszerűbb eljárások lényege, hogy a hengerhámot valamilyen speciálisedző oldattal több alkalommal kezeljük. Hátránya, hogy általásban több alkalommal ( 3-6) megismételt kezelés szükséges az eredményességhez, és  gyakori a sikertelen kezelés is.


Fagyasztás vagy elektrokoagulálás:
 lényegük, hogy fagyasztás vagy elektromos impulzus segítségével a felületi hengerhámot elpusztítjuk, ezáltal a gyógyulás során az alapból eredeti ép laphám fog képződni. 


Előnye mind az ecsetelő, mind a fagyasztásos technikának, hogy gyors, járóbeteg ellátás keretében is elvégezhető eljárások, melyek kevés kellemetlenséggel járnak.

Hátránya
, hogy szövettani vizsgálat nem készül a szövetből, bár az ilyen beavatkozásokat mindig citológiai vizsgálat előz meg, és legtöbbször negatív citológiai lelet esetén végezzük őket.

Mivel a kezelés során csak a felületi hámot éri behatás, ezért a kezelés után az eredeti hám hegek és visszamaradó elváltozások, tehát nyom nélkül szépen gyógyulnak és a lehető leggyorsabban érhető vele teljes gyógyulás.


Kimetszés ill. loop konizáció (LEEP):
 a módszerek lényege, hogy az érintett méhszájfelszínt szikével vagy nagyfrekvenciás elektromos áram segítségével eltávolítjuk.


Előnyük
,
hogy minden esetben vizsgálható szövettani minta áll rendelkezésre.

Hátrányuk, hogy sokszor kórházi befekvést igényelnek, és előfordulhat, hogy a seb  hegesen gyógyul.


A méhszájseb mivel jóindulatú elváltozás, így szövettani vizsgálatra nincs szükség, ezért a kezelésben a fájdalommentesen, altatás nélküli ambulánsan is elvégezhető eljárások, mint az ecsetelés és a   méhszájfagyasztás,  tűnnek a legelőnyösebbnek.


                         BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444