tel icon

Login:

+36-1/275-14-44

tel icon

Clinic:

1136 Budapest,
Tátra u. 28. II. em. 4.

tel icon

Consulting hours:

monday: 16:15 - 19:00

Further contact

Myoma

Myoma


A myoma a női szervezetben leggyakrabban előforduló jóindulatú daganat, amely a méh simaizom-szövetéből alakul ki.

A myoma igen gyakori betegség, Magyarországon minden 4.-ik  40 év feletti nőnek van kisebb nagyobb myomája.   


Számuk, nagyságuk és elhelyezkedésük változó, bedomboríthatják a méhűrt, vagy abban növekedhetnek, lehetnek a méhfalban, vagy azon kívül kisebb-nagyobb kocsányon ülhetnek. Döntően elhelyezkedésük és nagyságuk függvényében okoznak panaszokat, tüneteket. Sokszor a nagyobb, méh felszínén növekvő myoma nem okoz panaszokat, az apró, méhüreget bedomborító vagy a méhűrben növekedő myoma pedig vérzészavarhoz, meddőséghez vagy vetéléshez vezet.
A kisméretű, panaszokat nem okozó miómával sokszor teendő nincsen, ha panaszt nem okoz, kezelni nem feltétlenül szükséges. A kötőszövetből és az izomból álló myoma csomók mérete a gombostűfej nagyságtól a dinnye nagyságig terjedhet.


A myoma hormonfüggő betegség, a petefészek által termelt ösztrogen hormon növeszti, ezért mindig fogamzóképes korban alakul ki.Menopausa után (46-52év) a meglevő myoma-göbök általában visszafejlődnek. 

Elhelyezkedésük alapján megkülönböztetünk a méh üregében növekvő (intracavitalis), a méh üregéhez közel lévő (submucosus), a méh falában elhelyezkedő (intramuralis), a méh felszínén növekvő (subserosus), valamint kocsányon ülő (peduncularis) myomákat.

 

                                              


A myoma nőgyógyászati vizsgálattal állapítható meg, sokszor az egyszerű tapintással is egyértelmű a myoma jelenléte. (a tapintási lelet azonban nagyban függ a myoma elhelyezkedésétől és méretétől).
Legpontosabban minden myoma-féleség helyzete, mérete és konzisztenciája nőgyógyászati hüvelyi vagy hasi ultrahangvizsgálattal vizsgálható és diagnosztizálható. Sokszor laparoszkópia – hasfalon keresztüli hasüregi tükrözés – is szükségessé válhat.


A myoma tünetei

A myoma nem mindig okoz panaszokat, mielőbbi felfedezéséhez is célszerű a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálaton részt venni. A kis, tüneteket nem okozó myomát is rendszeresen ellenőrizni kell,hogy nem indul e fokozott növekedésnek. 

A myomás betegek panaszai a myomák mérete és   elhelyezkedése szerint változnak: leggyakrabban húzó jellegű deréktáji fájdalom  illetve a mennyiségében és a görcsök intenzitásában  egyre fokotódó menstruációs vérzésekben nyilvánul meg. De okozhat  meddőséget, állandó vizelési ingert, hüvelyi vagy végbél nyomásérzetet .
Terhesség esetén okozhat korai spontán vetélést, szövődményes terhességet, problematikus szülést stb.

                                     
                                            


A myoma kezelése 

 

A panaszokat okozó myoma kezelésében elsődleges a műtéti beavatkozás. Sajnos a műtéti beavatkozás alatt sokan a méh eltávolítását értik, holott ez egyáltalán nincs így!  Számos olyan műtéti technika ismert, amelyekkel a myomák eltávolíthatók anélkül, hogy a méhet ki kellene venni, így a méh ily módon megmenthető, a későbbiekben terhesség válalásának sincsen akadálya. 

 A műtéti beavatkozás laparoszkópia /hastükrözés/ útján, vagy hiszteroszkópia /méhtükrözés/ útján, vagy hagyományos hasmetszéssel hajtható végre.

Mivel az endoszkópiás (laparoszkópia vagy hiszteroszkópia) úton végzett műtétek a beteg számára összehasonlithatatlanul kisebb megterhelést, illetve lábadozási időt jelntenek, ezért a myoma műtéti kezelésénél ezt a technikát tartom elsődlegesnek. 


Laparoszkópos (hasűri tükrözéses) méh illetve myoma eltávolítás


                                    


     

 • - meddőséget vagy vérzészavarokat  okozó méhfalban elhelyezkedő myomák eltávolításának ideális 
 •    megoldása
 • - a beteg számára a legkisebb megterhelést jelenti
 • - amennyiben szükséges, úgy a méh is teljes egészében eltávolítható
 • - a kórházban átlagosan eltöltött idő 1-2 nap
 • - a műtét utáni lábadozás és felépülés átlagos hossza 1-2 hétHiszteroszkópos (méhűri) myoma eltávolítás                                   


 • - meddőséget, vérzészavarokat okozó méhüregi myomák eltávolításának ideális megoldása
 • - a kórházban átlagosan eltöltött idő 1/2 nap
 • - a műtét utáni lábadozás és felépülés átlagos hossza 1 hétKlasszikus hasműtétes méh ill. myoma eltávolítás


 • - a hasműtét nagy megterhelést jelent a páciens számára
 • - a hasűregi manipuláció nagysága miatt a hasűri összenövések kialakulásának gyakorisága nagyobb
 • - a kórházban átlagosan eltöltött idő 7-8 nap
 • - a műtét utáni lábadozás és felépülés átlagos hossza 4-6 hét 
gyógyszeres kezelés sajnos nem végleges, fő hátránya, hogy a myoma mérete legtöbbször csak a kezelés ideje alatt csökken, a terápia befejeztével ismét növekedésnek indul. Emellett a gyógyszeres kezelésnek komoly mellékhatásai is vannak. 
Az un. GnRH agonista kezeléssel mesterséges menopauzát idézünk elő, ennek hátrányaival. A kezelés rendkívül költséges, és a változókori tünetegyüttes nagyon jelentős.
Ujabban elérhetővé vált egy minimális mellékhatással rendelkező új myoma gyógyszer, amely a mioma méretét 30-4o%-al, illetve a panaszok súlyosságát csökkentheti, de természetesen a myomát nem szünteti meg.


Az un myoma-embolizáció  alternatív megoldás. Lényege a méhet illetve a myomát is ellátó ér elzárása, melynek következtében a myoma fokozatosan elhalhat, mérete csökkenhet. Az ér elzárása  a páciens egyik erébe vezetett katéteren át történik, és nem nőgyógyászato, hanem egyes  röntgen osztályokon végzik.. A myoma szelektív ér-embolizációs kezelése Magyarországon mostanában elterjedő módszer.


Az 50 éves kor körül beköszöntő menopauza után a myoma visszafejlődhet. Ennek ellenére az utolsó havivérzés után továbbra is szükséges a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat.

 


                          BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444