tel icon

Bejelentkezés:

+36-1/275-14-44

tel icon

Rendelő:

Zugligeti-klinika
1125 Budapest
Zugligeti út 60.

tel icon

Rendelési idő:

Hétfő: 15:30-18:00
Második Szerda: 15:30-17:00

További elérhetőségeink

PCO (polycisztás petefészek)

PCO (polycisztás petefészek)

policisztás ovárium szindróma (PCOS, Stein-Leventhal szindróma) egy női endokrin, vagyis hormonrendszert érintő betegség.
Elnevezésből csak a petefészek megbetegedésére következtethetünk, de a PCOS ennél jóval összetettebb, rövid- és hosszútávú szövődményekkel járó anyagcserezavar.


Az egyik leggyakoribb meddőséget okozó női elváltozás, amely a magyar fogamzóképes korú nők 5-15 %-ánál jelen van !Policisztás ováriumnak, azaz sok hólyagocskát tartalmazó petefészeknek nevezzük azt, amikor a petefészeks szélén a tokja alatt  a tüszőrés zavarából kifolyólag számos kis ciszta indul növekedésnek.Ezek mind hormont is termelnek, megváltoztava a női illetve férfi nemi hormonok természetes arányát a ffi hormonok javára.  

A PCO ultrahang képe nagyon jellegzetes, hüvelyi uh vizsgálattal mindig diagnosztizálható.  


A PCOS tünetei és szövődményei:

Nőgyógyászati problémák: 
- ritka, rendszertelen menstruáció /ált. 40nap-nál ritkábban, néha csak évente/; 
- peteérési zavarok ( nincsen tüszőérés, azaz nem lehetséges teherbeesés );ezért
- meddőség (75 százalékban);
- terhességgel kapcsolatos komplikációk (korai vetélés, terhességi magas vérnyomás, terhességi cukorbetegség). 

Belgyógyászati problémák: elhízás, derék/csípőkörfogat-hányados növekedése, cukorbetegség, magas vérnyomás, metabolikus X-szindróma, vérzsírzavarok, szív- és érrendszeri eltérések. 

Bőrproblémák: pattanásos bőr, férfias típusú hajritkulás, zsíros bőr, szürkésbarnás színű bőrelváltozás, bőrterületek szőrösödése: enyhe bajusz- és szakállképződés, szőrszálak megjelenése az emlőbimbók körül, a háton, a fanszőrzet felhúzódása a köldök felé és fölé. 


A tünetek közül a vérzéskimaradás a legjellemzőbb, de a terhesteszt negatív. Férfihormon túlműködés jelei, meddőség de akár kétoldali alhasi fájdalom hátterében is kiderülhet PCO, de sokszor csak az ultrahanggal látott kép alapján is felmerül.

                                 

                                          Hormonvizsgálattal emelkedett LH/FSH hormon arány, illetve emelkedett férfihormon szint mutatható ki.


Mivel a betegség lényege az inzulinrezisztencia megváltozásával is összefügghet - így hosszú távon a cukorbetegség (diabetes mellitus) előhírnöke is lehet. A cukorterheléssel egyidőben levett inzulinszintek alapján derülhet fény a szénhidrát háztartás zavarára.  Ezért manapság a Metformin kezelést javasolják az irodalomban, de Magyarországon erre a célra a készítményt még nem törzskönyvezték.


Súlyos D-vitamin hiány is vezethet a tünetekhez, amely könnyen orvosolható a vitamin pótlásával.


Újabban az Inofolic nevű gyógyszert folsav és mioinozitol tartalma miatt  találták alkalmasnak a menstruációs ciklus helyreállításában.Kezelési lehetőségek
A PCOS hatékony kezeléséhez sokszor elengedhetetlen a különböző szakterületek (nőgyógyászat, endokrinológia, diabetológia, dietetika, ) szoros együttműködése.

Kezelésének két fő vonulata a belgyógászati és a nőgyógyászati /sebészi/ kezelés. A belgyógyászati kezelés lényege az "inzulin-rezisztencia" csökkentése: 


Bár a betegség véglegesen nem gyógyítható, az inzulinérzékenység, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében bevált hármas alapkezeléssel jól karbantartható, a tünetek visszaszoríthatók, a szövődmények megelőzhetők. A hármas kezelés fő elemei az irányított táplálkozás, rendszeres testedzés és az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése. A gyógyszeres kezelés szükségességét az orvos feladata megállapítani.

A nőgyógyászati kezelés lényege a petefészek kéreg alatti állományában található cystácskák számának műtéti csökkentése:

A sok kis cystácska számának csökkentését legegyszerűbben  laparoszkópiás műtéttel lehet elérni. 
Az un.  „drilling” eljárással a petefészek megvastagodott kérgi részét többször átlyukasztjuk, s így a felszaporodott, sorvadt tüszők tartalma kiürül, esélyt és helyet adva a frissen érő tüszők normál növekedésének. A beavatkozás után a hormonális egyensúly eltolódásai napokon belül elkezdenek rendeződni, a megemelkedett férfihormon szint gyors és jelentős csökkenést mutat, a cikluszavar megszűnik, a menstruáció szabályossá válik és rendszeressé válik a tüszőérés, így a teherbeesés valószinűsége jelentősen megnő.                                   BEJELENTKEZÉS:06-1-275-1444