tel icon

Bejelentkezés:

+36-1/275-14-44

tel icon

Rendelő:

Zugligeti-klinika
1125 Budapest
Zugligeti út 60.

tel icon

Rendelési idő:

Hétfő: 15:30-18:00
Második Szerda: 15:30-17:00

További elérhetőségeink

Polip (méh)

Polip (méh)A polip a méhből kiinduló, jóindulatú szövetszaporulat, amely előfordulhat a méh üregében /méhtest-polip/, illetve a méhen kivül, általában a méhszájból kiindulva /méhnyak-polip/. 
A
méhtest-polip a méh ürege felé növekedő, jóindulatú, de sokszort panaszokat (ismételt spontán vetélés, meddőség, vérzészavar, alhasi görcsök) okozó betegségről van szó, amely hormonálisan érzékeny. A polip kialakulása túlsúlyos, magas vérnyomásos, cukorbeteg pácienseknél sokkal gyakoribb, illetve családi halmozottságot is mutat. A betegség diagnosztikája hüvelyi ultrahang-vizsgálattal lehetséges. Időnként nem könnyű megkülönböztetni a jóindulatú méhnyálkahártya megvastagodástól. Bővebben a nőgyógyászati ultrahangról...


A méhszáj-polip a méhszájból kifelé, a hüvely felé növekedő, jóindulatú képlet, amely leggyakrabban nőgyógyászati rákszűrésnél derül ki, a mérete lencsényitöl diónyiig terjedhet. Sokszor semmi tünete nincsen, máskor rendszertelen vérzéseket, illetve kontakt/sex közbeni/ vérzéseket okoz. A polipok kezelése műtéti, az elváltozás rövid altatásban küret vagy hiszteroszkópia / méhtükrözés / során kerülhet eltávolításra. Lényege, hogy az eltávolított polip szövettani vizsgálat ki tudja zárni az esetleges rosszindulatú daganatos elváltozást és így megnyugtató eredményt adhat. Amennyiben tehát szimpla jóindulatú polipról van szó, további kezelés nem szükséges, csak a rendszeres kontroll. Bővebben a hiszteroszkópiáról / méhtükrözésről »


Ha a polip szövettani vizsgálata során rosszindulatú betegség gyanúja merül fel, további kivizsgálás és kezelés szükséges. Bővebben a nőgyógyászati daganatokról »


A polip eltávolítása tehát megszűnteti a panaszokat, de sajnos a polip kiújulásra hajlamos, ezért az esetek egy részében a műtétet későbbiekben meg kell ismételni.


                          BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444