tel icon

Login:

+36-1/275-14-44

tel icon

Clinic:

1136 Budapest,
Tátra u. 28. II. em. 4.

tel icon

Consulting hours:

monday: 16:15 - 19:00

Further contact

Vérzészavarok

Vérzészavarok

 

Az első menstruációs vérzés a kislányoknál átlagosan a 11. és a 14. éves kor között jelenetkezik, és legkésőbb 18 éves korra rendszeressé válik. A menstruációs vérzések átlagosan 28 naponta /21-35/jelentkeznek, a vérzéses napok száma átlagosan 4-5 nap, de legfeljebb 7 nap, a vérzés erőssége átlagos.


A szabályos időközönknt jelentkező menstruációt a hypophysis-ben,azaz az agyalapi mirigyben található "biológiai óra" szabályozza. 

A következő esetekben fontos vérzési rendellenességekre figyelni:  

 

Késői első menses (késői menarche)


18 éves kor után sem jelentkező menstruáció, melynek hátterében számos ok állhat. Feltétlenül kivizsgálást igényel, nőgyógyászati vizsgálat és nőgyógyászati ultrahang javasolt.

 

Vérzéskimaradás


Ha terhesség/szoptatás és menopauza (50 éves kor körül) kizárható, akkor kivizsgálást igényel, oka lehet hormonális, idegi alapon,de sokszor szervi elváltozás (pl. petefészek ciszta). Bővebben a terhesség kimutatásáról »

 

Fájdalmas menstruáció /dysrmenorrea/


Rendszeres, időben jelentkező, de az átlagosnál erősebb, sokszor ájulásigfokozódó  menstruáció, amely már tinédzserkorban jelentkezik. A kislányoknál az iskolából is sokszor haza kell menni a menstruáció 1. napján, olyan mértékű görcsös fájadlaom, rosszullét lép fel. Kezelése nem könnyű, különböző gyógyszerekkel, esetleg fogamzásgátlóval kezelhető. A panaszok hátterében azonban szervi elváltozás, például mióma vagy méhtestpolip is állhat., ezek kizárása igen fontos.  Bővebben a fogamzásgátlókról »

 

Köztivérzés


A normál 28 napos cilusközepén, általában az ovulációkor (tüszőérés) jelentkező enyhébb vérzés, amely kezelést csak visszatérő esetben, panaszok esetén igényel.Jelentkezhet alacsonyabb hormontartalmú fogamzásgátló tabletta szedésénél is. Okozhatja pszichés megterhelés, idegeskedés is, de nőgyógyászati betegségek is, ezek kizárása igen fontos nőgyógyászati vizsgálattal.     

 

Rendszertelen vérzések /Metropathia/


Ha egy rendszeresen menstruáló nőnek a vérzése rendszertelenné válik, ( pl. 2 hetente vérzik, vagy nem vérzik 2-3 hónapig, aztán ismét, illetve ha meg is jön a vérzés szabályos időközönként, de nem marad abba 8-10 napig), akkor minden esetben nőgyógyászati vizsgálat illetve nőgyógyászati ultrahang-vizsgálat javasolt.  
40 feletti nők esetén szinte minden esetben nőgyógyászati méhkaparást ("un. egészségügyi kaparást") szoktunk végezni, ha nincsen egyértelmű oka a vérzészavarnak, amely kis műtéttel nemcsaka vérzést tudjuk megszüntetni, hanem a kapott anyag / méhnyálkahártya-kaparék / szövettani feldolgozásával a vérzészavar okára is felvilágosítást nyerünk. Ez többek között rosszindulatú betegség /méhtestrák/ kizárása céljából is igen fontos !

 

Menopauza


Amikor a változókor beköszöntével átlagosan 50 éves kor körül /42-58 év/a petefészek működése, hormontermelése megszünik, ennek hatására elmaradozik a menses és többet nem jelentkezik.  Bővebben a változókorról »

 

Posztmenopauzális vérzés


Menopausa után ( azaz ez utolsó menstruációt követő fél éven túl )  jelentkező legkisebb hüvelyi  vérzés esetén rendkívül fontos nőgyógyászati viszgálatot végeztetni , hogy az ilyenkor nagyobb eséllyel kialakuló  rosszindulató méh-betegségeket  kizárjuk!                         BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444