tel icon

Bejelentkezés:

+36-1/275-14-44

tel icon

Rendelő:

Zugligeti-klinika
1125 Budapest
Zugligeti út 60.

tel icon

Rendelési idő:

Hétfő: 15:30-18:00
Második Szerda: 15:30-17:00

További elérhetőségeink

Császármetszés

Császármetszés


Bár a természetes szülés a hüvelyen keresztül történik, manapság világszerte nő a császármetszés gyakorisága.
Ennek több oka van.
Dédanyáink idejében a családba sokkal több gyerek született, mert tudták, hogy a fejletlenebb egészségügyi ellátás, a járványok, és egyéb okok miatt kevesebb fogja egészségben megérni a felnőttkort. 

A mai modern családmodell szerint egy-kettő, legfeljebb három gyermeket szeretnének a szülők, és a mai világban természetes elvárás, hogy ők teljesen egészségesek legyenek.Tehát a társadalmi elvárások az egészségügy felé, ezen belül a szülészek felé hatalmasat változott.

Ennek szellemében alkalmazzuk a császátmetszést, mint szülésbefejezési módot vajúdás alatt un. profilaktikusan.
Ez azt jelenti, hogy nem várjuk meg a vajúdás alatt azt a helyzetet, amikor is valami szövődmény fellép, hanem még az előtt, a kóros állapotot megelőző gyanujelek esetén elvégezzük a császármetszést megelőzendő az ujszülött baba károsodását.   

Bizonyos terhességek esetén előre tervezetten, máskor a szülés alatt kialakult helyzet miatt kényszerülünk császármetszésre. Biztosan császármetszést tervezünk, ha a várandós egészségi állapota nem teszi lehetővé a hüvelyi szülést, például súlyos betegség, korábbi baleset vagy a terhesség alatt kialakult veszélyeztetett terhesség miatt. 


Emellett a fájdalomtól való félelem is nagy szerepet játszik. Bizonyos országokban már létezik, Magyarországon még egyelőre nem kérhető anyai kívánság alapján császármetszés. A szülési fájdalom köztudottan elviselhető és a modern szülészeti fájdalomcsillapítás módszereivel nagyrészt elkerülhető. lsd szülészeti fájdalomcsillapítás

             
                                          

A császármetszés egy komoly hasi nagyműtét, annak kockázataival az átlagember nincsen tisztában vagy a szövődmények lehetőségét egyszerűen nem hajlandó elfogadni.Pedig mint minden műtéti beavatkozásnak,ennek is sok kockázata lehet.  A kismamák műtét előtti felvilágosítása mindig személyre szabottan történik

 

A császármetszés kockázatai 

 
  • Újszülött nehezebb alkalmazkodása a külvilághoz a megszületést követően
  • Altatási kockázat
  • Fokozott vérzéshajlam
  • Környező szervek sérülésének veszélye (húgyhólyag, bél, erek)
  • Fokozott fertőzési hajlam
  • Fokozott thrombózis készség
  • Elhúzódó műtét utáni fájdalom

 

A császármetszés előkészítése minden esetben a Szülőszobán történik. Az előkészítés során az apuka vagy a kísérő is bennt tartózkodhat,. Élőkészítésként vénás infúziót és gyógyszereket adunk egyrészt folyadékpótlás, másrészt gyomorsavcsökkentés miatt illetve a fertőzés megelőzése céljából sokszor antibiotikumra is szükség van.

Célszerű, ha a műtét előtt legalább 6 órán belül nem fogyaszt sem ételt, sem italt a kismama. Ilyenkor sem vizet, sem kávét nem szabad fogyasztani, de a szedett gyógyszereket egy kis korty vízzel be kell venni!

Az előkészítés során az altatóorvos tájékoztatja a kismamát a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről illetve ha szükséges, akkor az altatásról. Alapvetően a gerincközei, un spinalis érzéstelenítést részesítjük előnyben, amelynek számos előnye van az altatáshoz képest.

A spinális érzéstelenítés kevesebb kockázattal jár, a kismama megéli gyermeke születését, hallja a felsírást, közvetlenül a megszületést követően láthatja, időnként meg is simogathatja gyermekét. Bizonyos esetekben a gerincközeli érzéstelenítésre orvosi ok miatt nincs lehetőség, ezt ilyenkor altatásban végezzük a császármetszést. Érdemes mindig az altatóorvos javaslatát elfogadni, hiszen ehhez ő ért a legjobban!


Maga a műtét fél-egy órán át tart. A bőrmetszés keresztben, az úgynevezett bikonivonalban történik, amely  esztétikailag kevésbé  látható. A hasfal rétegeit nem vágjuk szét, csak széthúzzuk. Ha korábban is végeztek a várandósnál császármetszést, akkor ugyanazon vonalban történik a beavatkozás.

                         

 

 

                                                           BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444