tel icon

Login:

+36-1/275-14-44

tel icon

Clinic:

1136 Budapest,
Tátra u. 28. II. em. 4.

tel icon

Consulting hours:

monday: 16:15 - 19:00

Further contact

Gyermekágy (szülés utáni 6 hét)

Gyermekágy (szülés utáni 6 hét)

A szülés utáni első hat hetet gyermekágyas időszaknak is szokás nevezni: ez alatt az idő alatt az édesanya szervezete regenerálódik, és fokozatosan kezdi visszanyerni szülés előtti állapotát. A hat hét végére általában a hormonszintek normalizálódnak, a szülés utáni erős vérzés megszűnik, a has kezd visszahúzódni, a gátseb pedig begyógyul.A szülést követő bő folyást gyermekágyi folyásnak hívjuk, amely kezdetben véres, majd rózsaszinű végül sárgás szinűvé válik. 
A méh összehúzódásával jár ez a bő váladékozás, és ez az első hat hétben normálisnak tekintendő.

Általában a szülész szakorvos a kismamát visszarendeli egy úgynevezett "hathetes kontrollra“: ilyenkor ellenőrzi a méh méretét, illetve a méhnyak és a gátseb /vagy hassaeb/ gyógyulását is. A gyors és komplikációmentes regenerálódás érdekében ez alatt az időszak alatt ajánlott a higiéniára nagyobb hangsúlyt fektetni és a túlzott megerőltetésektől tartózkodni. Ezalatt az idő alatt ülőfürdő és házasélet tilalom van érvényben.


A kórházi napok után az édesanya és a baba hazatérnek otthonukba, ahol folytatódik az összeszokás időszaka. Az újszülött, védtelen csecsemő megismeri édesanyja hangját, testének illatát és az anyatej ízét, amik örökre belevésődnek, és ezer mama közül ki tudja választani a sajátját. Ami az édesanyát illeti, az anyaság és a vele járó felelősség rengeteg, akár egymásnak teljesen ellentmondó érzést bolygat meg a nemrég szült nőben: érezheti azt az első pillanattól fogva, hogy gyermekével szoros közösséget alkot, de akár azt is, hogy a pici még idegen, ismeretlen számára.

Fontos tudni, hogy minden emberi kapcsolat kialakulásához időre van szükség, és ez az időmennyiség egyénenként változik, tehát annak az édesanyának se legyen lelkiismeret-furdalása, aki esetleg az első napokban nem érzi igazán közel magához a kicsinyét, vagy esetleg közömbösen viseltetik iránta. Az édesanya hangulatába a szülés után nagy mértékben beleszól a hirtelen hormonváltozás, a drasztikusan lecsökkent alvásmennyiségből adódó fáradtság, az alárendelődés szokatlan érzése, illetve a szülés emlékei is. A kismama ebben a kavargó lelkiállapotban a legtöbbet azzal tudja tenni, ha érzéseit őszintén bevallja magának, sőt, ezekről párjával (vagy szakemberrel) is elbeszélget, hisz sokszor a dolgok kimondása már csökkenti a belső feszültséget. Fontos hinni a természet és az ösztönök erejében is, hisz majdnem minden esetben a szoptatással együtt járó testi kontaktus rövid időn belül meghozza az érzelmi kötődés kialakulását.


A kezdeti időszakban a pici a nap nagy részét alvással tölti. A nyugalmas órákban a mama is megpróbálhat töltődni, pihenni, bár valószínűleg nehéz megállnia, hogy ne állandóan babája mozdulatait, lélegzetét, apró jelzéseit figyelje. De mivel a gyermek a nyugtalanságot, az édesanya közelségét, sőt, minden lelki rezdülését megérzi, fontos, hogy a mama próbáljon a lehetőségekhez képest nyugodt és kiegyensúlyozott maradni, illetve a gyermek alvásidejében regenerálódni, kikapcsolni. A legtöbb csecsemőt nevelő családban a konfliktusok egyik legfőbb oka az édesanya kialvatlansága, amitől türelmetlen, ingerült, rossz kedvű és önmagával is elégedetlen lesz, ez pedig számos vita forrása lehet.
 A hatodik hét végére az eleinte sokat síró, rendszertelenül evő és alvó csecsemő egy olyan kisbabává fejlődik, aki képes arra, hogy fejét egy számára érdekes hanginger irányába fordítsa, vagy akár tekintetével lassan mozgó tárgyakat kövessen. Differenciált sírásával ki tudja fejezni éhét, szomjúságát, fájdalmát, félelmét, álmosságát, illetve azt is, ha fázik, ha melege van, vagy egyszerűen ha csak unatkozik. Napirendje, alvásai és étkezése kiszámíthatóbbakká válnak, és általában a hatodik hét környékére esik a szülők által olyannyira várt "első mosoly“ megjelenése is: a kicsi felismeri gondozóit, és mosolyával reagál az ismerős arcra.