tel icon

Login:

+36-1/275-14-44

tel icon

Clinic:

1136 Budapest,
Tátra u. 28. II. em. 4.

tel icon

Consulting hours:

monday: 16:15 - 19:00

Further contact

Szülés

Szülés


Szüléseket a Szent-János Kórház Szülészetén vezetek.

Büszkén mondhatom, hogy a 2008-ban átadott új szülőszobai egység a Szent-Jónos Kórházban európai színvonalú,  az egyik  legszebb ás legbarátságosabb a fővárosi szülőszobák közül. 5 különálló, egyágyas szülőszoba tartozik hozzá, ahol a hagyományos szülési módoktól az alternativ lehetőségekig minden kismama megtalálja a számítását. A szülőszobák természetesen un."rooming in" rendszerűek, azaz a szülés teljes ideje alatt együtt lehet a párja a vajúdó kismamával, végig segítheti a szülés folyamán.

Ennek is eredményeként a Szent-János Kórház Szülészeti Osztálya - elsőként az összes                                  fővárosi szülészet közül - elnyerte 2013-ban AZ ÉV SZÜLÉSZETE díjat .

Ennek szavazását az egyik leglátogatottabb szüléssel foglakozó  babaszoba.hu. internetes portál szervezi. A díj a Magyar Tudományos Akadémián került átadásra.


A fájdalommentes szülés ("EDA" -epiduralis érzéstelenítés) lehetősége természetesen minden kismama rendelkezésére áll.

A szülőszobáról képek a "Galéria"-ban láthatók.    


A szülés megindulása

A szülés kétféleképpen indulhat el: rendszeres fájásokkal (méhösszehúzódásokkal ) vagy magzatvízelfolyással.

A gyakoribb, hogy a 36. héttől előforduló un. jósló fájások a terminushoz közeledve hirtelen  rendszeressé, erősebbekké, gyakoribbá válnak. A méhszáj a méhösszehúzódások hatására tágulni kezd és a magzat beilleszkedik a szülőcsatornába. A méhösszehúzódásokat mindenki másképpen érzi, ezért az elnevezése is többféle. Hívjuk keményedésnek, görcsnek, fájásnak, összehúzódásnak illetve latinul kontrakcióknak függetlenül attól, hogy fáj-e vagy csak menstruációs görcs erősségű.

Ha az összehúzódások  rendszeresek, 5-10 percenként jönnek, akkor haladéktalanul indulni kell szülőszobára.


Másik lehetőség, hogy a magzatvíz elfolyik  a burok megrepedése miatt. Ez általában még fájások nélkül történik.  A megindult szülés során a magzatburok a feszülés miatt magától megrepedhet, a magzatvíz síkossá teszi a szülőcsatornát, hatékonyabbá teszi a fájásokat, tehát szintén elősegíti a hüvelyi szülést. Amikor e  magzatvíz elfolyik, az olyan érzés, mintha bepisilne a kismama. A magzatvíz alaphelyzetben szagtalan, színtelen, de lehet rózsaszínes, sárgás vagy akár zöldes is. Általában  egyértelmű a magzatvízfolyás,, máskor csak szivárgásként indul. A burokrepedést biztonsággal igazolni gyanús esetekben csak hüvelyi vizsgálattal, a hüvely kémhatásának vizsgálatával, ultrahanggal vagy nyitott méhszáj esetén tükrözéssel lehet.

Magzatvízfolyáskor vagy annak alapos gyanújakor is jelentkezni kell a szülőszobán.


A szülés szakaszai


A szülés 1. szakasza az un tágulási szak, amely a rendszeres fájásokkezdetétől a méhszáj "eltünéséig" tart.
A méhszáj kitágulása mindenkinél eltérő időtartamot vesz igénybe. Első szülésnél a rendszeres fájások kezdetétől  általában 6-10 órán át is eltarthat, persze ilyenkor a vajúdás eleje nem annyira aktív, tehát az összehúzódások még jóval gyengébbek, mint a szülés későbbi szakaszában. . Sok esetben a fájdalomcsillapítás különböző formái segítenek átjutni ezen a szakaszon, általában ez epiduralis érzéstelenítéssel történik. 


A szülés 2. szakasza az un kitolási szak a méhszáj eltünésétől a magzat megszületéséig tart. Ha a méhszáj teljesen kitágult, tolófájások kezdődnek, amelynek hatására  a magzat áthalad a szülőcsatornán és megszületik.Amennyiben epidural érzéstelenitést alkalmaztunk a tágulási szakban, azt a kitolási szakr felfüggesztjük, hogy a fájások visszatérjenek, mert azok elengedhetetlenek a magazt világrajöttéhez. 
Az újszülött felsírását és a köldökzsinór ellátását követően, melyben az apa is segíthet, az újszülöttet segítünk azonnal a mellre helye helyezni, hogy az elsődleges bőrkontaktus kialakulhasson.

Időnként a szülés során szükség lehet beavatkozásokra, úgymint burokrepesztés, gyógyszer adása, fájáserősítés, gátmetszés, melyeket mindig személyre szabottan alkalmazunk.


A szülés 3.szakasza az un. lepényi szak a magzat megszületésétől a lepény megszületéséig tart. Ez átlagosan 5-10 perc.


A szülést és az ujszülötellátást ( fürdetés, súly és hosszmérés, felltöztetés) követően ellenőrizzük, hogy történt -e olyan mértékü sérülés, repedés a szülőcsatornában amelyet el kell látni.


A szülés után a kismamár 2 órán keresztül figyeljük meg még a szülőszobán, majd az édesanyát kiszállitjuk a Gyermekágyas Osztályra vagy kérés esetén fizetős, un egyágyas  kórterembe, az ujszülöttet pedig az Ujszülött Osztályra  szállítjuk. 


Szülés után a 3. napon mehet haza ujszülöttjéval az édesanya. Ez alatt lecsökken a vérzés, megindul a tejelválasztás és az újszülöttnél pedig elvégezzük a szükséges vizsgálatokat. 


A szülést követő 6 hetet gyermekágynak hívjuk

 

 Szülési fájdalomcsillaítás: EDA /epiduralis anesztézia /


Az EDA-val történő érzéstelenítést az altatóorvosok végzik el a vajúdás alatt. Átnézik a hozott leleteket, a kórlapot és, ha nem látják orvosszakmai szempontból akadályát, akkor előkészítik a pácienst. Mivel az EDA bekötése során vérnyomásesés állhat be, előtte mindig folyadékinfúzióval töltjük fel a vajúdó szervezetét. Ha ezen túl vagyunk, akkor úgynevezett EDA kanült, vagyis egy kis csövecskét szúrnak be a hátba, amelyen át a gyógyszer adagolható. A szúrás nem éri el a gerincvelőt, hanem a csontok között csak megközelíti a gerinc burkát. Az ide adott fájdalomcsillapító hatására a fájdalom érzése a köldök alatt megszűnik illetve nagy mértékben lecsökken.


Az EDA előnye, hogy a megindult szülés középső szakaszában megszüntetii a fájdalmat, megkönnyíti a méhszáj tágulását és ha szülés után szükséges a gát ellátása során is fájdalommentességet biztosít.


Az EDA hátránya, hogy túl korán adva, tehát a vajúdás megindulásakor vagyis a méhszáj tágulásának elején igen lelassíthatja a szülést, ezzel a kismama és a magzat kifáradása is valószínűbb. A bekötött EDA hatása nem minden esetben azonos mértékű, vannak, akiknél a fájdalom nem csökken a várt mértékben. Ők kudarcként élhetik meg a további fájásokat és ez megnehezítheti a további szülést.


Az epidurális érzéstelenítést nem szabad a teljes szülés alatt fenntartani, hatását a szülés végére, a kitolási szakra  fel kell függeszteni, mert a szülés kitolási szakaszában éreznie kell a szülő nőnek a tolófájásokat, mert enélkül a magzat megszületése sokkal nehezebb lenne.

                                           BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444