tel icon

Login:

+36-1/275-14-44

tel icon

Clinic:

1136 Budapest,
Tátra u. 28. II. em. 4.

tel icon

Consulting hours:

monday: 16:15 - 19:00

Further contact

Terhesség megállapítása

Terhesség megállapítása

 Egy fogamzóképes korban levő, szabályos időközökben menstruáló nőnél, ha nem jön meg a menstruáció, felmerül terhesség lehetősége. Nyilván ennek lehetősége jóval kisebb, amennyiben a hölgy valamilyen fogamzásgátó módszert alkalmazott. 

A nők egy része viszont rendszertelenül menstruál.Ennek számtalan oka lehet, de az esetek jelentős részében csak arról van szó, hogy a "biológiai órájuk", amely az agyalapi mirigyben található, nem működik szabályosan.Az ilyen típusú nőknél az első terhességi gyanujel, a vérzéskimaradás nyilván nem valószinűsit terhességet, ezért fontos a többi gyanujeleit is figyelni. 

Ezért is fontos, hogy azok a rendszertelenül menstruáló nők, akik terhességet nem kívánnak,  megbízható fogamzásgátló módszert válasszanak. 


Ha valakinél a várt menstruáció kimaradt és/vagy az alábbi terhességi gyanujelek lépnek fel célszerű vizelet-terhestesztet csinálni a terhesség igazolására illetve kizárására.   

 

Melyek a terhesség gyanujelei? 

 

  • Vérzéskimaradás 
  • Émelygés
  • Hányinger, hányás 
  • Haspuffadás 
  • Mellfeszülés

 

Milyen terhestesztek vannak?
 
 
Vizeletből-gyorstesztA megtermékenyült petesejt néhány nap után beágyazódhat a méh üregében és ezzel kezdetét veszi a terhesség. A terhesteszt tehát már a vérzéskimaradás után előtt is pozitívvá válhat, de azt leginkább a vérzéskimaradás után egy -két nappal érdemes csak megcsinálni. A terhesség korai kimutatására szolgáló 5 mIU / ml érzékenységű terhességi tesztcsík a megtermékenyítéstől számolva a 7. napon már pozitív lehet, bár fontos tudni, hogy mindenkinél más-más értékeket mutat a hcg hormon a vizeletben a terhesség korai szakában.

A vizeletbe mártott terhességi teszt pozitivitását a magzatboholy által termelt HCG (humán gonatropin hormon) nevű hormon okozza, amelynek termelődése a beágyazódáskor indul meg.

A gyógyszertári tesztek pontossága elég jó, bár közel sem 100%-os. Sok esetben téves eredményt adnak, amibe persze bele kell számítani a tesztet végző személy bizonytalanságát is. 

A két határozott csík általában terhességet jelent.

 A teszt pozitivitása esetén mindig célszerű nőgyógyászhoz fordulni és  ultrahang vizsgálattal a terhesség tényét megerősíteni illetve nagyságát meghatározni.

Egy csík negatív tesztet jelent, de ha a vérzés továbbra sem jön, érdemes egy hét múlva a tesztet megismételni. Ha a vérzéskimaradás erős alhasi panaszokkal, rosszulléttel jár, akkor mielőbb nőgyógyászhoz kell fordulni!

 
 
HCG /terhességi hormon/ kimutatása vérbőlA vizeletből történő terhességi hormon kimutatásnál sokkal érzékenyebb módszer a vér vizsgálata. Igy korábban, és  sokkal kisebb hormonszintek is kimutathatóak. Ezt bizonytalan esetekben, pl. méhen kívüli terhesség vagy elhalt terhesség  gyanúja esetén végezzük. 

 
 
Nőgyógyászati vizsgálat és nőgyógyászati  
ultrahang vizsgálatA vérzéskamaradást követő 2. napon / tehát egy 28 naponként menstruáló nőnél az utolsó vérzés első napját követő 30. napon / a terhesség a méhben egy kis pont, un petezsák formájában hüvelyi ultrahang vizsgálattal már kimutatható.    

Először a terhesség 4-5. hetében ultrahang vizsgálattal csak petezsák mutatható ki, benne az embryo még nem látható. A petezsákon belüli egy sejtgyűrtű , az un. szikhólyag megjelenése már egyértelműen igazolhatja a méhen belüli terhességet. Ilyenkor tapintással még nem minden terhesség diagnosztizálható.A 6. héttől már a petezsákban legtöbbször látható az embryo, melynek szívműködése is látható . 
 

Az ultrahangvizsgálat a 12.-ik hétig hüvelyi vizsgálófejjel, a 12. terhességi hét után hasi vizsgálófejjel történik.

Amennyiben a teszt pozitiv, és az orvos ultrahanvizsgálattal mégsem lát egyértelműen méhen belüli terhességet, akkor több lehetőség van. 
A legvalószinűbb, hogy a megtermékenyülés nem akkor történt, amikor a ciklus közepén jártunk, illetve a peteérés is később volt. Ilyenkor persze a terhesség kisebb az utolós vérzéstől  számítottnál, így még nem kell ábrázolódnia. 
Ilyen esetben egy hét mulva célszerűaz ultrahanvizsgálatot megismételni, hogy ezzel kizárjuk egy esetleges korai méhen belüli elhalás vagy egy méhen kívüli terhesség lehetőségét.                                         BEJENTKEZÉS: 06-1-275-1444