tel icon

Bejelentkezés:

+36-1/275-14-44

tel icon

Rendelő:

Zugligeti-klinika
1125 Budapest
Zugligeti út 60.

tel icon

Rendelési idő:

Hétfő: 15:30-18:00
Második Szerda: 15:30-17:00

További elérhetőségeink

Veszélyeztetett terhesség

Veszélyeztetett terhesség

A veszélyeztetett terhesség azt jelenti, hogy a várandósság során felmerült olyan betegség, vagy szövődmény, ami a magzat és/vagy anya egészségi állapotát,  szélsőséges esetben akár az életét is veszélyeztetheti.Számtalan szülészeti kórkép, illetve anyai betegség okoz veszélyeztettséget.
Ezek közül a leggyakoribbak:


Fenyegető vetélés : 

A betöltött 24. hét előtt a magzati kilökődés illetve magzati elhalás veszélye . Erre görcsök, esetleg a terhesség alatti vérzés figyelmeztethet. Akinél a probléma már előfordult, az orvosok alapvetően a legkorábbi szakasztól pihenést és nagy odafigyelést javasolnak.

 

Fenyegető koraszülés:

 A 24 és 37. hét között meginduló szülést nevezzük így. Sokféle kimenetele a hetek előrehaladtával egyre kedvezőbb, a 32. hét után már jó az esély a magzat egszséges fejlődésére. . 

Ilyen koraszülés több módon kezdődhet:

•    Idő előtti méhösszehúzódások
•    Idő előtti burokrepedés /magzatviz-elfolyás/
•    Méhszáj elégtelenség

 
Cukorbetegség a terhesség alatt (Gesztációs diabetesz): 

Az éhgyomri és a terheléses vércukor szintet a terhesség alatt ellenőrizzük, mert a lappangó terhességi diabetes nagyon súlyos következményekkel járhat. A terhes nők 3-10 % szűrhető ki cukoranyagcsere zavarral. Orvosi utasításokat betartva, zavartalan lehet a terhesség.

 

 Toxemia – Magas vérnyomás-Fehérjevizelés- Kóros vizesedés : 

A nőgyógyászati és a védőnői vizsgálaton is ellenőrzik a kismamák vérnyomását, így kiszűrhető a toxémia. Megfelelően beállított vérnyomással a kockázat szinte minimálisra csökkenthető.

 

 Lepényi rendellenességek: 

A 18-20. hét közötti ultrahang vizsgálaton biztosan meg lehet mondani, hogy a méhlepény normálisan (a méh mellső vagy hátsó falán, esetleg a fundusban, a méhüreg tetején) tapadt-e meg.
Baj akkor van, ha alul, a méhszájon tapadt. Ilyenkor szükség van folyamatos orvosi ellenőrzésre, illetve erős vérzés esetén, azonnali orvosi beavatkozásra.

 

 Magzat fekvési rendellenességei:

Ha a normálisnak mondott fejvégű hosszfekvéstől eltér a magzat fekvése a 3. trimeszterben, akkor a szülés kimenetele változhat császármetszéssé. Leggyakoribb a medencevágü fekvés, amikor a magzat feneke van elől a medencebemenetnél. Amennyiben a kismama és a magzat hossztengelye derékszöget zár be, harántfekvésről beszélünk. Ha ez a szög kisebb mint 90 fok ferde fekvésnek nevezik. 

 
 Növekedési elmaradás a méhen belül: 

Az ultrahang vizsgálatok során mérjük a magzat biometriáját /növekedési adatait/. Ha a mért adatok 2 hétnél nagyobb eltérést mutatnak az átlagtól, felmerül a növekedés elmaradása. Ilyen esetben hetente mérik a magzatot, és az eredménynek megfelelő, egyénre szabott orvosi kezelést javasolunk.

 

 Ikerterhesség:

Manapság az egyre szélesebb körben terjedő meddőségi eljárásoknak köszönhetően egyre gyakoribb a többes (kettes- hármas) terhesség.  A többes terhesség szakszerű és folyamatos odafigyelést, és ellenőrzést igényel, hiszen mendenfajta szülészeti szövődméy előfordulásának a valószínűsége jóval negyobb. Így leggyakoribbak : a koraszülés, spontán vetélés, idő előtti burokrepedés, toxemia, egyik magzat fejlődésban való visszamaradása.