tel icon

Bejelentkezés:

+36-1/275-14-44

tel icon

Rendelő:

Zugligeti-klinika
1125 Budapest
Zugligeti út 60.

tel icon

Rendelési idő:

Hétfő: 15:30-18:00
Második Szerda: 15:30-17:00

További elérhetőségeink

Ultrahang-vizsgálatok

Ultrahang-vizsgálatok


Az ultrahang vizsgálat manapság egy nőgyógyászati vizsgálat szerves részét képezi.  

Legyen szó egy terhesség korai megállapításáról, egy kézzel tapintható képlet vizsgálatáról vagy akár csak kiterjesztett szűrővizsgálatról, az ultrahang vizsgálat kiemelt fontosságú.


A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat történhet hüvelyi vizsgálófejjel vagy hasi vizsgálófejjel.Általánosságban a hüvelyi ultrahang vizsgálat  sokkal részletgazdagabb képet ad, ezáltal pontosabb diagnózishoz vezet, úgyhogy a vizsgálatok nagyobb részénél ezt a formát alkalmazzuk. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, a vizsgálófej hüvelybe vezett részének az átmérője lomm.

 
                                               


Olyan esetben, amikor a páciens még nem élt hüvelyen keresztül sexuális életet , vagy a vizsgálandó elváltozás nagysága miatt a hüvelyi ultrahang vizsgálat nem informativ, mindig a hasi /hasfalra helyezett vizsgálófejjel/ ultrahangvizsgálatot alkalmazzuk. A hüvelyi ultrahang vizsgálatot a fehérnemű levételét követően háton fekve, felhúzott, ellazított lábak mellett végezzük. A vizsgálófejre zselét és egy steril óvszert húzunk minden esetben, hogy a fertőzést megakadályozzuk. A vizsgálófej végének a mérete a pénisz méretének felel meg, ezért alap esetben a műszer behelyezése nem okoz problémát. Meg kell jegyezni, hogy minél jobban lazít a páciens annál könnyebb a vizsgálat. A fej mozgatásával a teljes kismedence nagy biztonsággal áttekinthető. A hasi nőgyógyászati ultrahang  sok esetben kiegészítheti a hüvelyi ultrahangot. Ha hasi ultrahangot végzünk, fontos, hogy a húgyhólyag telt legyen , ezért vizsgálat előtt nem célszerű pisilni. A hasi ultrahangot háton fekvő helyzetben, nyújtott lábakkal végezzük. Egy zselés anyaggal kenjük be a hasat, amely javítja a képminőséget, és a vizsgálófejet a hason mozgathatva egy képernyőn válnak láthatóvá a belső szervek.Ultrahanggal vizsgálható a méh, a petefészkek, a petevezetékek, a húgyhólyag, a hasüreg legmélyebb területe, a belek egy része és a vesék is. Így lehetőség van számos nőgyógyászati betegség kizárására illetve megerősítésére. Többek között peteérésmiómaméhtest polip,petefészek ciszta, petefészek daganat illetve bizonyos gyulladásos betegségek mellett akár a terhesség korai megállapítására is mód van. 

Az ultrahang során 1-2 mm pontossággal lemérhetőek a szervek, sőt fénykép is nyomtatható, így később a látott eltérést össze lehet hasonlítani.

  
                                  

 


                           
                               BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444