tel icon

Bejelentkezés:

+36-1/275-14-44

tel icon

Rendelő:

Zugligeti-klinika
1125 Budapest
Zugligeti út 60.

tel icon

Rendelési idő:

Hétfő: 15:30-18:00
Második Szerda: 15:30-17:00

További elérhetőségeink

Terhesgondozás, terhesség alatti vizsgálatok

Terhesgondozás, terhesség alatti vizsgálatok


A várandós kismamák többsége egészséges, ennek ellenére indokolt a terhesség rendszeres ellenőrzése és követése, hogy bármely anyai vagy magzati szövődmény idejekorán felismerésre kerüljön.

A terhesség kort az utolsó vérzés 1. napjától számoljuk.Tehát ha egy terhességre azt mondjuk, hogy l0. hetes az a valóságban a fogamzástól számított 8. hetes. De mivel nem tudjuk, hogy a kismama a ciklus elején, közepén, vagy a végén esett teherbe, ezért a biztos adattól, az utolsó vérzés 1. napjától számolunk.  (Persze a biztos sokszor nem biztos , ezért is szükséges ultrahangvizsgálattal a terhességi kor pontosítása.)      

A terhességi kor kiszámítása:

A terhességi kor kiszámítására a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer a Naegele-számítás: az utolsó havi vérzés 1. napjához 7 napot adva, majd abból 3 naptári hónapot levonva határozzuk meg a szülés várható időpontját.

 

 

       A Terhesgondozás protokollja időrendben
       (szövődménymentes terhesség esetén)


 

Első megjelenés alkalmával  (5.-8. hét)

 Amennyiben terhességre gyanujelek vannak, (vérzéskimaradás,émelygés, hányiger, mellfeszülés, pozitiv terhességi teszt, lsd részletesen a " Terhesség megállapítása " c. fejezet ), célszerü a következő rendelésen felkeresni.

Az első terhesgondozás megjelenés alkalmával nőgyógyászati és hüvelyi ultrahangvizsgálattal megerősítjük a terhesség kialakulást, megállapitjuk a terhességi kort, tájékozódunk a magzat (vagy magzatok ) állapotásról, illetve elhelyezkedéséről (méhen belűl), kiszámítjuk a várható terminust, terhességi életviteli tanácsokat adunk. 

 

Mivel a kora terhességi spontán vetélések, méhen belüli elhalások döntő hányada a 12. hét előtt történik, célszerű a 12. terhességi hétig 2 hetente ultrahangellenőrzésre járni. A korai spontán vetélés lehetősége miatt célszerű a környezettel csak akkor közölni a "jó hírt ", ha az ultrahangvizsgálaton az embrio már szívműködéssel biztonsággal látható, illetve az embrio fejlődése kontroll ultrahangvizsgálattal zavartalannak teklnthető.   


9.-10. hét

Terhesgondozás :Kontroll szülészeti és ultrahang vizsgálat, tanácsadás


Amennyiben a terhesség zavartalanul fejlődik, beutalás  1.trimeszteri laborvizsgálatokra illetve védőnőhöz terhesállományba vételhez illetve terhesgondozási könyv kiadásához.

A következő laborvizsgálatok javasoltak az 1. trimeszterben:

- általános vérkép                            Vérszegénység, vashiány szűrésére
- általános vizelet                            Hólyag, vesebetegségek szűrésére
- éhgyomri vércukorv                        Cukorbetegség szűrésére
- Wassermann vizsgálat                   Nemi betegség szűrése
- Vércsoport+ellenanyagszürés         Vércsoport, Rh összeférhetetlenség szürésére


- EKG


- Fogászati vizsgálat

- Háziorvosi (belgyógyászati) vizsgálat
 

12. hét

Terhesgondozás:  Kontroll szülészeti és ultrahang vizsgálat, tanácsadás.

 

Down-kór szűrése (kombinált teszt): A 12.terhességi héten lehetőség van a magzat Down szindrómájának kiszűrésére az un. kombinált teszt segítségével. A kombinált teszt alapja egy pontos 12.heti ultrahangvizsgálattal történő magzati nyaki redő mérés és egy vérböl történő vizsgálatsor. Ez a két vizsgálat az alapja egy matematikai valószinűségszámításnak, amely a végső kockázatbecslést adja a Down-szindróma valószinűségét illetően. Ez a vizsgálat nem OEP finanszirozott, Budapesten 2 magán-intézetben  célszerű elvégeztetni. ( Istenhegyi Géndiagnosztikai Központ illetve Rózskert Medical Center).  


16. hét

Terhesgondozás:  Kontroll szülészeti és ultrahang vizsgálat, tanácsadás.

Vérvétel: AFP szűrés                Koponya és gerinczáródási rendellenesség szürésére      
             
             Hepatitis B szűrése     Fertőző májgyulladás szűrése


18.-20. hét


Terhesgondozás:  Kontroll szülészeti és ultrahang vizsgálat, tanácsadás.

Genetikai ultrahangszűrés : a vizsgálat kapcsán egy részletes, a terhesség egészére vonatkozó alapos ultrahangvizsgálat történik. Ennek helye : Istenhegyi Géndiagnosztikai Központ vagy a Rózsakert Medical Center illetva a Szent János Kórház Genetikai Ultrahangrendelés. Az első két intézmény magáncég, a genetikai ultrahangvizsgálat térítésköteles. 


23.-26. hét


Terhesgondozás:  Kontroll szülészeti és ultrahang vizsgálat, tanácsadás.

2. trimeszteri laborvizgálat

Terheségi cukorbeteség (GDM.,Gestaciós diabetes) szűrése

A terhességi cukorbetegség, idegen szóval gesztációs diabétesz, a várandósság alatt kialakuló és fennálló betegség, amely rendszerint nem okoz érzékelhető panaszokat. A probléma a 24-28. héten (második trimeszter) diagnosztizálható egy szűrővizsgálattal. Ha a vizsgálat eredménye pozitív, és a terhesség előtt nem volt magas a vércukorszint, akkor vélhetően terhességi cukorbetegségről van szó. A kezelés történhet pusztán étrendi kezeléssel, más esetekben azonban inzulinos kezelésre is szükség van.

A szűrővizsgálat az ún. cukorterheléses vizsgálat (rövidítve OGTT = orális glükóztolerancia teszt). Ilyenkor a vizsgálati nap reggelén éhgyomri vérvételt követően  két-három deciliternyi, 75 gramm cukrot tartalmazó vizes oldatot kell meginni, ezt követően 2 alkalommal, 1 és 2 óra mulva történik ismételt vérvétel.


29.-32. hét

Terhesgondozás:  Kontroll szülészeti és ultrahang vizsgálat, tanácsadás. 

A magzat fejlődédének nyomonkövetése


33.-35. hét


Terhesgondozás:  Kontroll szülészeti és ultrahang vizsgálat, tanácsadás. 

A magzat fejlődédének nyomonkövetése


35.-40. hét

A 35. tehességi hetet követően a terhesgondozás a Szent János Kórház Szülészetén hetente történik. 

35-36.hét: CTG /magzati szívhang) vizsgálat 
                Ultrahang vizsgálat
                Vérvétel (III. trimeszteri)
                Hüvelyváladék tenyésztés (Streptococcus agal. szűrése)
                Ellenanyagszűrés37.hét:      CTG


38.hét:      CTG

39.hét:      CTG

40.hét:      CTG

40. hét (Terminus után)

A 40. hét után a CTG vizsgálatok kétnaponta kell, hogy kövessék egymást kiegészitve a magzat ultrahangos flowmetria vizsgálatával.

Amennyiben a szülés a 41. hétig nem indul meg, kórházi felvétel javasolt.