tel icon

Bejelentkezés:

+36-1/275-14-44

tel icon

Rendelő:

Zugligeti-klinika
1125 Budapest
Zugligeti út 60.

tel icon

Rendelési idő:

Hétfő: 15:30-18:00
Második Szerda: 15:30-17:00

További elérhetőségeink

Laparoszkópia (endoszkópiás műtétek)

Laparoszkópia (endoszkópiás műtétek)Az  testüregek, hasi szervek pici (5-lomm-es ) behatolásokon vagy saját testnyíláson át bevezetett kamera  segítségével könnyedén vizsgálhatóak, a bennük talált betegségek, elváltozások speciális eszközök segítségével kezelhetőek: ez az endoszkópia. 

Amíg pár évvel ezelőtt még a legkisebb nőgyógyászati műtétnél is felvágták a hasat, addig napjainkban a leggyakrabban elvégzett nőgyógyászati műtéti beavatkozások túlnyomó része  már ilyen korszerű technikával is tökéletesen  elvégezhetőek.

Laparoszkópiával a hasüreg, illetve a kismedence szerveit vizsgáljuk illetve operáljuk.  


Lényege, hogy nem kell a hasat felvágni, hanem csak a bőrt és a hasfalat apró-pici nyílásokkal átszúrni. Ez napokkal gyorsabb, kevésbé fájdalmas és esztétikailag sokkal szebb gyógyulást eredményez. A nőgyógyászati betegségek döntő többsége megoldható laparoszkópiás módszerrel, ezért ezt részesítjük előnyben a has felvágásával szemben.


                                 


A laparoszkópia előnyei a hagyományos hasi műtéttel szemben:
 A hasfali vágás kicsinysége ( 2 db-5mm és 1 db-10 mm-es metszés ) miatt              nyoma szinte semmi nem marad a hason.

A beavatkozások átlagos időtartama gyakran jóval rövidebb, mint a vele   ekvivalens klasszikus hasi műtéteké.


A lábadozási idő, a kórházban töltött napok száma illetve a teljes felépülés  ideje a töredékére csökken.

A hasban történő   manipulációk finomsága miatt a műtét utáni összenövéses szövődmények előfordulása minimális.


Az endoszkópos operációk kórházi ápolás-ának átlagos időtartama nem több 2 nap-nál, összehasonlítva a klasszikus operációs technikák 8 kórházi ápolási napjával.

Az otthoni lábadozási időszak általában 1 hét, míg a klasszikus technikával  operált páciensek esetében ez 4-6 hét.

 

Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások:

 

Diagnosztikus (kivizsgáló) műtétek

 
 • -  meddőség okainak tisztázása
 • -  petevezeték átjárhatósági vizsgálat - kromopertubáció
 • -  panaszokat okozó hasi képletek tisztázása
 • -  gyógyszeres kezelések utáni ellenőrző vizsgálat (pl.: endometriosis)
 • -  hasi szervekből, hasüregből mintavétel daganat gyanújakor
 • -  méhen kívüli terhesség bizonyítása vagy kizárása
 • -  ismeretlen eredetű hasi fájdalmak tisztázásaMűtéti beavatkozások


 • -  petefészek ciszta eltávolítása
 • -  endometriozis műtétje
 • -  myoma eltávolítása
 • -  méh eltávolítása (hiszterektómia)
 • -  művi meddővé tétel ("sterilizálás")
 • -  méhenkívüli terhesség ellátása
 • -  összenövések oldása (gyulladás, műtét után)
 • -  letapadt petevezető felszabadítása
 • -  kóros petefészek, petevezeték eltávolítása
 • -  kismedencei nyirokcsomók eltávolítása


 

Laparoszkópia kivitelezéseA beavatkozás minden esetben altatásban történik. A hasüregbe való behatolás a köldökben illetve a has alsó részén kétoldalt történik. Általában 2-3, de szükség esetén akár 4 apró, kb. 1-2 cm-es nyílást készítünk a hason. A köldökön vezetjük be a kamerát, amelynek képét egy külső monitoron láthatjuk, a többi kis nyiláson pedig azokat az eszközöket vezetjük be ( fogók, ollók, elektromos kések, fonalak, tűfogók stb), amelyekkel operálunk.A hasüreg előzetes feltöltéséhez széndioxid gázt használunk, így tudjuk a hasüreg szerveit a műtéthez láthatóvá tenni.


                                                      A hasüregbe bejutva a látható hasűri szerveket (máj, epehólyag, gyomor, belek, rekesz) megvizsgáljuk. Majd a kismedencei szervek hozzuk látótérbe. Vizsgálható ill kezelhető a méh, a petefészkek, a petevezetékek, a végbél alsó szakasza, a húgyhólyag és a kismedencei hashártya.Laparoszkópiás nőgyógyászati műtétek:

 

A jóindulatú petefészek ciszták műtéte során a ciszták általában kihámozásra kerülnek, ennek során a képlet falát távolítjuk csak el, így a petefészek ép része megmarad. Akik még gyermeket szeretnének, azoknál mindig törekszünk arra, hogy a petefészkeket ne távolítsuk el teljesen, csak rosszindulatú daganat alapos gyanúja esetén.

Meddőségi panaszok miatt végzett laparoszkópia során a petevezeték átjárhatóságának vizsgálata mindig szükséges. Gyakran van szükség letapadt petevezeték oldására illetve a petevezeték szájadékának szabaddá tételére.

Miómák közül a műtét szempontjából ideális elhelyezkedésű göbök ollók és fogók segítségével eltávolíthatóak, az utánuk visszamaradó seb speciális technikával meg is varrható.

Az endometriózis első számú megoldási lehetősége a legmodernebb orvosi szemlélet szerint a laparoszkópiás műtéti kezelés. A műtéti beavatkozás lényege abban áll, hogy a rendellenes helyen lévő endometriózis csomókat radikálisan eltávolítjuk, a kialakult összenövéseket oldjuk, és ez által a probléma okát szüntetjük meg

A méh eltávolítása is lehetséges laparoszkópos beavatkozás segítségével. Ilyenkor a méhet vagy a hüvelyen át, vagy a hason készített apró lyukakon át feldarabolva távolítjuk el.A laproszkópos úton végzett méheltávolitást követően egy héttel már a beteg tejesen gyógyult szemben a hanyomásnyos úton végzett méheltávolítások 4-6 hetes felépülési iidejével ! 


A művi meddővé tétel műtéte során a petevezetőt zárjuk el például a petevezető csipesszel történő átégetésével történik. Erről bővebben »


Egyéb kezelésre nem javuló ismeretlen eredetű alhasi fájdalmak okainak tisztázására szintén történhet laparoszkópiával. Ezek során gyakran észlelünk a hasüregben, főleg előzetes műtéteket követően letapadásokat, összenövéseket. Ilyen esetekben a belek, a petefészek, a petevezető, egyéb hasi szervek különböző erősséggel tapadnak egymáshoz és a hasfalhoz. Gyakran ezek okozzák a mozgás, székletürítés, szexuális élet stb. során jelentkező hasi fájdalmakat. A laparoszkópos beavatkozás során ezen letapadások az esetek legnagyobb részében ezek oldhatóak.


Méhenkívüli terhesség
ellátásának a legkorszerübb műtétje a laparoszkópos műtét. Ilyenkor a terhességet tartalmazó petevezeték eltávolításra kerül a terheséggel együtt, mert a visszamaradt, már operált petevezeték funktiója már nem tér vissza, így azon keresztül teherbeesés nem lehetséges, illetve az ujabb méhenkívüli terheség kialakulásának jóval nagyobb az esélye. 


 
                                              
                                BEJELENTKEZÉS: 06-1-275-1444